Jouw Tandvleescijfer
Heb jij géén gaatjes? Mooi!
Maar heeft jouw tandvlees al een cijfer gekregen?
Meten is weten!
Door elke tand en kies te meten en er een cijfer aan te verbinden, kom je er snel achter of er sprake is van een oppervlakkige of diepe tandvleesontsteking: gingivitis of parodontitis. Want hoewel een tandvleesontsteking geen pijn doet, heeft het grote gevolgen voor de mond zelf, de algemene- en geestelijke gezondheid. Het verliezen van tanden en/of kiezen is geen pretje. Daarnaast kunnen hart- en vaatziekten, reuma, diabetes en nog veel meer ziekten verergeren door ontstoken tandvlees. En wist je dat er een verband is gevonden tussen de ziekte van Alzheimer en ernstig ontstoken tandvlees? Daarom is dit cijfer zo belangrijk.
Het cijfer door: Periodiek Parodontaal Screenen
Periodiek Parodontaal Screenen brengt de tandvleesconditie in kaart en spoort een eventuele ontsteking op. De behandelaar verdeelt de mond in zes gebieden: de kiezen aan de linkerzijde onder en boven, de tanden onder en boven en de kiezen aan de rechterkant onder en boven. Met een pocketsonde wordt de meting gedaan. Dit voelt soms een beetje onprettig, maar meestal voelt u er niks van.
De pocketsonde bevat een schaalverdeling zodat er afgelezen kan worden hoeveel millimeter de sonde onder het tandvlees kan komen.
Hoe lager het cijfer hoe makkelijker de aandoening te behandelen is. Naarmate er dieper gemeten kan worden onder het tandvlees, hoe hoger het cijfer. Hoe hoger het cijfer, des te meer behandeling er nodig zal zijn. En, ook niet onbelangrijk, des te hoger de rekening zal uitvallen. Als het cijfer vroeg bekend is kan er direct ingegrepen worden met hulp van, bij voorkeur, de mondhygiënist.
Op zoek naar een een mondhygiënist bij jou in de buurt?
Maak gebruik van de Tandvleescijfer zoekmachine.