Jouw Tandvleescijfer

Heb jij géén gaatjes? Mooi!

Maar heeft jouw tandvlees al een cijfer gekregen?

Meten is weten!

Door elke tand en kies te meten en er een cijfer aan te verbinden, kom je er snel achter of er sprake is van een oppervlakkige of diepe tandvleesontsteking: gingivitis of parodontitis. Want hoewel een tandvleesontsteking geen pijn doet, heeft het grote gevolgen voor de mond zelf, de algemene en geestelijke gezondheid. Het verliezen van tanden en/ of kiezen is geen pretje. Hart- en vaatziekten, reuma, diabetes en nog veel meer ziekten die kunnen verergeren door ontstoken tandvlees ook niet. En wist je dat er een verband is gevonden tussen de ziekte van Alzheimer en ernstig ontstoken tandvlees? Daarom is dit cijfer zo belangrijk.

​Periodiek Parodontaal Screenen

Periodiek Parodontaal Screenen brengt de tandvleesconditie in kaart en spoort een eventuele ontsteking op. De behandelaar verdeelt de mond in zes gebieden: de kiezen aan de linkerzijde onder en boven, de tanden onder en boven en de kiezen aan de rechterkant onder en boven. Met een pocketsonde wordt de meting gedaan. Dit voelt soms een beetje onprettig, maar meestal voelt u er niks van.
De pocketsonde bevat een millimeter verdeling zodat er afgelezen kan worden hoeveel millimeter de sonde onder het tandvlees kan komen. Het is zo dun dat er gevoeld kan worden of het worteloppervlak mooi glad is of dat er sprake is van tandsteen onder het tandvlees.

Hoe lager het cijfer hoe makkelijker de aandoening te behandelen is. En zoals u hieronder in het schema ziet, neemt de mate van tandvleesproblemen toe hoe hoger het cijfer is. Overigens neemt dan ook de hoogte van de rekening toe. Als het cijfer bekend is kan er meteen goed ingegrepen worden met hulp van, bij voorkeur, de mondhygiënist.

Op zoek naar een een Mondhygiënist in de buurt?

Maak gebruik van de Tandvleescijfer zoekmachine en vindt een behandelaar bij jou in de buurt!

Elk half jaar ga je naar jouw tandarts. Hij/ zij controleert jouw gebit, maakt eventueel röntgenfoto’s en vertelt jou de uitkomst. Misschien heb je een gaatje, misschien heb je niets. In het laatste geval loop je opgelucht de praktijk weer uit.

Maar wacht eens even? Jouw tandvlees? Is dat ook beoordeeld? Is er een cijfer gegeven? Moet dat dan?

Ja, dat moet. Jouw tandvlees houdt samen met het kaakbot jouw tanden en kiezen vast en is bovendien erg belangrijk voor jouw gezondheid. Zonder pijn kan er helaas van alles aan de hand zijn. Vergelijk het maar met een auto. “Onder de motorkap ziet alles er prachtig uit, mooi schoon, geen lekkages. Maar starten doet de auto niet.”

Er zijn twee veel voorkomende tandvleesontstekingen: gingivitis en parodontitis. De eerste is een oppervlakkige ontsteking die kan uitgroeien tot de tweede. Bij de tweede, parodontitis, verliest u kaakbot. Beide doen geen pijn en moeten tijdig opgespoord worden. “Jouw tandvlees houdt samen met het kaakbot jouw tanden en kiezen vast”

Daarom hoort jouw tandvlees gecontroleerd te worden bij de controle en een cijfer te krijgen. Je betaalt er namelijk voor. Het is een snel onderzoekje waarmee jij en jouw tandarts precies weten hoe de conditie van jouw tandvlees is: dePPS- score, met een duur woord. Of een tandvleescijfer.

Heb je éénmaal jouw cijfer gekregen dan kun je hier jouw mondhygiënist vinden.