Het belang van een behandelaar

Heb jij géén gaatjes? Mooi!

Maar heeft jouw tandvlees al een cijfer gekregen?

Geef uw tanden niet zomaar uit handen

Wanneer de mondhygiënist of tandarts de PPS heeft vastgesteld, bespreekt u idealiter samen de uitkomst én de keuze voor behandelaar. U moet op de hoogte gebracht worden van de functie van deze behandelaar. Er moet u zelfs toestemming gevraagd worden of u akkoord gaat met de behandelaar. Dat lijkt wat ver te gaan maar er zit veel verschil in behandelaren en men is zich daar niet van bewust. Het is uw vrije keuze welke behandelaar u kiest.

Weet u door wie u wordt behandeld?

De mondhygiënist is opgeleid om zelfstandig en onafhankelijk alle scores te behandelen. De HBO opleiding duurt vier jaar.
Naast preventie door middel van gedragsverandering en gebitsreiniging onder en boven het tandvlees wordt de mondhygiënist onder andere ook opgeleid in: weefselleer, anatomie, farmacologie (medicijnleer), psychologie, anesthesie (verdoving) en dient research te doen.

Onlangs werd de mondhygiënist door de KNMT (de tandarts vereniging) nog uitgeroepen tot preventie specialist.

Een mondhygiënist werkt in het team bij uw tandarts, heeft een vrijgevestigde praktijk en werkt op afstand samen met andere disciplines of is verbonden aan een zorginstelling of ziekenhuis.

De mondhygiënist kan ten alle tijden zónder verwijzing geconsulteerd worden. Tot 18 jaar wordt de behandeling volledig vergoed vanuit de basisverzekering.

Kies jouw behandelaar

Op zoek naar een een Mondhygiënist in de buurt?

Maak gebruik van de Tandvleescijfer zoekmachine en vindt een behandelaar bij jou in de buurt!

De Parodontoloog – PPS 1, 2 en 3

Als je mondhygiënist het nodig vindt dat uw tandvlees extra zorg nodig heeft, kunt u worden doorverwezen naar een parodontoloog. De parodontoloog is een tandarts die zich gespecialiseerd heeft op het gebied van tandvlees-aandoeningen door na de studie tandheelkunde nog een driejarige fulltime vervolgopleiding te volgen .

In de parodontologiepraktijk legt men zich toe op het behandelen van gingivitis en parodontitis of het corrigeren van defecten na genezing hiervan. Over het algemeen zal de mondhygiënist verbonden aan de praktijk de instructie en gebitsreiniging op zich nemen. De parodontoloog doet vaak eventuele chirurgie. De parodontoloog wordt in Nederland erkend door de Nederlandse vereniging voor Parodontologie.

De praktijk assistent

De praktijk assistent is een verhaal apart. Deze mag in opdracht van de tandarts vrijwel hetzelfde werk doen als een mondhygiënist maar heeft daartoe geen opleiding nodig. Soms is er een cursus gevolgd bij een commercieel instituut.

Deze cursus duurt gemiddeld 10 weken en bestaat uit 9 halve lesdagen.
De assistent werkt dus nooit zelfstandig en moet gecontroleerd worden door de tandarts (of mondhygiënist) .

De laatste jaren merken wij dat er veel gebruik gemaakt wordt van de assistent. Dat kan een keuze zijn van u als patiënt of, en dat gebeurt vaak, u weet het niet.

“Net als Tandarts is Mondhygiënist een beschermde titel die men alleen mag voeren, na behalen van het diploma mondhygiëne”