De juiste behandelaar

Heb jij géén gaatjes? Mooi!

Maar heeft jouw tandvlees al een cijfer gekregen?

Geef je tanden niet zomaar uit handen

Wanneer de mondhygiënist of tandarts de PPS heeft vastgesteld, bespreek je idealiter samen de uitkomst én de keuze voor behandelaar. Je moet op de hoogte gebracht worden van de functie van deze behandelaar. Er moet je zelfs toestemming gevraagd worden of je akkoord gaat met de behandelaar. Dat lijkt wat ver te gaan maar er zit veel verschil in behandelaren en men is zich daar meestal niet van bewust. Het is jouw vrije keuze welke behandelaar je kiest.     

            Maar wie is wie en welke opleiding hebben zij gehad? 

De mondhygiënist, PPS 1, 2 en 3

De mondhygiënist is tijdens haar 4-jarige HBO studie opgeleid om zelfstandig en onafhankelijk alle scores te behandelen.
Naast preventie (door middel van gedragsverandering) en gebitsreiniging onder en boven het tandvlees wordt de mondhygiënist ook opgeleid in onder andere:

histologie (weefselleer), anatomie, gnathologie (de kauwspieren, het kaakgewricht en het contact tussen de onder- en boventanden), fysiologie (stofwisseling), biochemie (natuurwetenschap op het raakvlak van de biologie en de scheikunde), psychologie, parodontologie (leer van het tandvlees), farmacologie (medicijnleer), cariologie (het onstaan en voorkomen van gaatjes) het verrichten en beoordelen van wetenschappelijk onderzoek en anesthesie (verdoving).

Onlangs werd de mondhygiënist door de KNMT (de tandarts vereniging) nog uitgeroepen tot dé preventie specialist.

Een mondhygiënist werkt in het team bij een tandarts of heeft een vrijgevestigde praktijk en werkt op afstand samen met andere disciplines,  of is verbonden aan een zorginstelling of ziekenhuis.

De mondhygiënist kan ten alle tijden zónder verwijzing geconsulteerd worden. Tot 18 jaar is de behandeling volledig gratis.

Kies jouw behandelaar

Op zoek naar een een mondhygiënist bij jou in de buurt?

Maak gebruik van de Tandvleescijfer zoekmachine.

De Parodontoloog, PPS 1, 2 en 3

Als je mondhygiënist het nodig vindt dat jouw tandvlees extra zorg nodig heeft, kan je worden doorverwezen naar een parodontoloog. De parodontoloog is een tandarts die zich verder gespecialiseerd heeft op het gebied van tandvlees-aandoeningen door na de studie tandheelkunde nog een driejarige fulltime vervolgopleiding te volgen.

In de parodontologiepraktijk legt men zich toe op het behandelen van gingivitis en parodontitis en het corrigeren van defecten na genezing hiervan. Over het algemeen zal de mondhygiënist verbonden aan de praktijk de instructie en gebitsreiniging op zich nemen. De parodontoloog voert indien nodig ook chirurgie uit. De parodontoloog wordt in Nederland erkend door de Nederlandse vereniging voor Parodontologie.

De praktijk assistent

De praktijk assistent is een verhaal apart. Deze mag in opdracht van de tandarts hetzelfde werk doen als een mondhygiënist maar heeft daartoe geen opleiding nodig. Soms is er een cursus gevolgd bij een commercieel instituut. Deze cursus duurt gemiddeld 10 weken en bestaat uit 9 halve lesdagen. Maar dat is niet verplicht. Het is ook niet verplicht om het diploma tandartsassistent in bezit te hebben. Men kan ook intern opgeleid worden door een tandarts zonder vooropleiding. 

De assistent mag nooit zelfstandig werken en moet gecontroleerd worden door de tandarts (of mondhygiënist).

De laatste jaren merken wij dat er veel gebruik gemaakt wordt van de assistent. Dat kan een keuze zijn van jou als patiënt of, en dat gebeurt vaak, je weet het niet.

Geef je tanden niet zomaar uit handen. De opleiding tot mondhygiënist duurt niet voor niets 4 jaar. Vraag of kijk op de praktijk website wie de behandelaar is en welke opleiding deze heeft genoten.

“Mondhygiënist een beschermde titel die men alleen mag voeren, na behalen van het diploma mondhygiëne”